Lina Mattebo

Frilansande journalist och skribent

Jag är redaktör för antologin Feminism och kyrkan

Publicerat av Lina

I höstas när jag skulle börja frilansa på halvtid satte jag mig ner och funderade på vad som var mitt drömprojekt. Ganska snart kom jag fram till att jag ville göra en antologi som handlade om kyrka, kristen tro, feminism och jämställdhet. Till min stora glädje tyckte även Argument förlag att det var en strålande idé när jag presenterade den för dem. Och nu är den klar! Resultatet blev boken Feminism och kyrkan – på spaning efter jämställdheten.

I boken medverkar tio skribenter med varierad bakgrund – som teologer, journalister och statsvetare – med var sitt kapitel om olika aspekter på jämställdhet i kyrkan. Går det att vara feminist och kristen? Vad gör det med vår gudsbild att kopplingen mellan manligt kön och gudomlighet är så stark? Hur kan vi läsa Bibeln ur ett feministiskt perspektiv? Kan feminism leda till befrielse för både män och kvinnor?

Dessutom medverkar två illustratörer, vilket verkligen höjer boken tycker jag. Älskar att blanda olika kreativa uttrycksätt!

Det känns nästan overkligt att ha boken i min hand efter allt jobb. Jag har verkligen pendlat mellan eufori och hopplöshet under året, men är väldigt stolt över hur innehållet blev. Och visst är den också väldigt fin?

Eftersom den här boken passar perfekt att läsa och samtala kring i en grupp har jag i samarbete med studieförbundet Bilda tagit fram samtalsfrågor till varje kapitel som kan laddas ner gratis på Bildas webbsida. Men mer om det snart!

Feminism och kyrkan kan köpas via Arguments hemsida, andra internetbokhandlar eller direkt via mig på info@linamattebo.se (då kostar den 180 kronor). Jag hoppas verkligen att boken kommer att bli läst och använd, så sprid gärna att den finns till dem ni tror är intresserade!

4 Kommentarer på Jag är redaktör för antologin Feminism och kyrkan

mia says: 24 augusti, 2014 at 12:24

Här sitter jag och väntar på att snart få boken i min hand och kan inte låta bli att gråta en skvätt över det fina bibelordet på bokens pärm.så väl valt! Ser så mycket fram emot att läsa boken. Du är ett sant föredöme Lina!

Svara
Maria Lidberg says: 25 augusti, 2014 at 10:09

Hej! GÅr det att få hem denna i fysiskt exemplar? Ett eller några stycken i så fall.
Väl mött! Maria

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

*